Nejoblíbenější letní kávové drinky

Nejoblíbenější letní kávové drinky

Máme tady léto, a tak mně napadlo sepsat článek o nejoblíbenějších drincích do horkého letního počasí. Vybral jsem si pro vás 6 základních nápojů na horké letní dny. Většinu z nich si můžete udělat doma bez zbytečného cestování po centru do kaváren.

Jako první bych rád zmínil asi můj nejoblíbenější letní kávový nápoj a tím je řecké Frappé. Pokud víte, co Frappé je tak můžete rovnou přeskočit na návod, jak si lahodné pravé řecké Frappé udělat i doma. Frappé je, jak už jsem řekl kávový nápoj pocházející původně z řeckých ostrovů, které podle babských povídaček a k tomuto příběhu se také přikláním já, začal v jednom malém beach baru, kde si při jednom velmi horkém dnu nějací hosté objednali kávu, ale ne horkou, a nejen kávu s ledem. Ale barman kávu neměl jinou nežli rozpustnou a mixér na milkshake. Řekl si tedy proč nezkusit dát tu rozpustnou kávu do mixéru a zalít vodou studenou narozdíl od normální kávy. No a vznikl tento úžasný všem po světě známý drink krémovitého složení. A opravdu čtete dobře, že Frappé se vyrábí z rozpustné kávy, a ne z espressa. Kam vyrazit na tento úžasný nápoj najdete ve článku Nej Frappé v Praze od Businessanimals.cz

Jako druhé bych rád zmínil Espressotonic. Tady už zabíháme trochu i do mixologie než do kávy, ale stále je to jeden z velmi oblíbených kávových nápojů. Pro ty, co neznají, tak jak už název napovídá. Jedná se o kombinaci toniku s jedním shotem espressa a mnoho lidí přidává pro větší svěžest i kolečko limetky. I k tomuto nápoji se pojí jistý příběh, jak vznikl. Jednoho dne na jedné párty už nad ránem, když všechno pití bylo vypitý napadlo pár, značně při opilých, lidí smíchat dvě poslední suroviny, které tam byly překapávaný kafe a tonik. No a jak už to bývá, že hromada oblíbených věcí vznikla omylem nebo při takovýchto akcích. Vznik tento nápoj s nezaměnitelnou chutí, který lidé buďto “milují” nebo naprosto nesnáší.

Jako dalšího zástupce z říše espresso nápojů bych rád zmínil Affogato. Ledové hořko-sladké osvěžení. V italštině to znamená utopený. Takže vlastně je to takový kávový utopenec . Jedná se o velmi jednoduchý a rychlý kávový nápoj. K jeho výrobě vám stačí vanilková zmrzlina a espresso. Do skleničky dáte kopeček vanilkové zmrzliny a přelijete ho jedním shotem espressa. Heureka!!! Letní osvěžení je na světě.

Nyní se přesuneme do kategorie filtrované kávy, a to k V60 nebo Aeropress na ledu a Cold Brew. K výrobě těch prvních dvou není příliš co psát. Jedná se o naprosto stejný postup jako, když si děláte kávu normálně, akorát uberete trochu vody na vstupu na stejný objem vody a přefiltrujete kávu na led. Ten se již v průběhu extrakce rozpouští a po poměrné krátké době vám nahradí zbytek vody, kterou jste ubrali na vstupu. Více bych se chtěl věnovat přípravě Cold Brew.

Cold Brew neboli jak napovídá název káva louhované za studena. Tento druh kávy se připravuje poměrně delší dobu a není určen k okamžité konzumaci. Příprava této velmi staré varianty přípravy kávy trvá několik hodin až dní, ale složitá příliš není. K její přípravě vám doma nejlépe poslouží french press, kam dáte přibližně 1:10 nahrubo mletou kávu se studenou vodou a dáme do ledničky. Některé recepty udávají čas okolo 12–24 h. Já osobně Cold Brew vyrábím 3 dny a pak hotový koncentrát ředím přibližně v poměru 1:3 a vznikne vám velmi silný a lahodný nápoj s velmi silným chuťovým profilem, který většina lidí pije samotný jen případně na led nebo i s mlékem.

Loučím se s vámi

Kavárník v Klidu

Komentáře ke článku

Přidejte komentář

Přihlást k odběru

Chcete dostávat informace o nových článcích no nějaké zajímavé informace ze života kavárníka nebo nějaké tipy a triky? Jednoduše zadejte svůj e-mail a je to.

(nebojte nejedná se o žádný spam)